1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Demanti na priopćenje Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Županiji Zapadnohercegovčkoj

Subota, 25 Ožujak 2023 03:18

 

altDana 12. siječnja 2023. godine, portal www.jabuka.tv objavio je članak pod naslovom: „Djelatnici sudova i Tužiteljstva pružili podršku štrajku prosvjetara u ŽZH“, upućen od strane „Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Županiji Zapadnohercegovčkoj“ sa slijedećim sadržajem:

„U ime Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u ŽZH upućujemo punu podršku prosvjetnim djelatnicima u štrajku, u njihovom nastojanju da ostvare osnovna radnička prava. Poučeni vlastitim iskustvom da se mirnim putem, nažalost, ne može ništa postići, izražavamo solidarnost vašim zahtjevima i poručujemo da ustrajete, do ostvarenja cilja.“

S tim u vezi, Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke, upućuje demanti na sadržaj objavljenog priopćenja slijedećeg sadržaja:

Iz konteksta osporavanog priopćenja u dijelu teksta gdje stoji „poučeni vlastitim iskustvom da se mirnim putem….“ proizlazi kako Vlada Županije Zapadnohercegovačke kao poslodavac i socijalni partner izbjegava se baviti pravima iz radnog odnosa državnih službenika i namještenika uposlenih u tijelima državne službe Županije Zapadnohercegovačke i drugim tijelima vlasi u kojima rade osobe sa statusom državnog službenika ili namještenika, a među koje spadaju i „djelatnici sudova i tužiteljstva“ kako sami sebe nazivaju podnositelji osporavanog priopćenja.

Naime, prednje navedeni sindikat čine državni službenici i uglavnom namještenici pravosudnih tijela u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te kao takav nema reprezentativnost u smislu odredbi članka 122. – 135. Zakona o radu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 11/17), te nije postojala, niti postoji bilo kakva službena inicijativa od strane sindikata za kolektivnim pregovaranjem, vjerojatno pod pretpostavkom kako je i sam „sindikat“ svjestan činjenice kako nema reprezentativnost zastupanja državnih službenika i namještenika uposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

O materijalnim pravima državnih službenika i namještenika, uključujući i državne službenike uposlene u pravosudnim tijelima na području Županije Zapadnohercegovačke, upravo iz razloga nepostojanja reprezentativnog sindikata, još uvijek odlučuje jednostrano samo jedan socijalni partner, tj. poslodavac Županija Zapadnohercegovačka, sukladno odlukama kojima se utvrđuju koeficijenti platnih razreda, osnovica za obračun plaće i drugim aktima kojima se utvrđuju materijalna prava iz radnog odnosa.

Paradoksalna je i bolna činjenica, kako je na sam dan objavljenog priopćenja, tj. jučer, na sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke usvojena Odluka o utvrđivanju naknade za pasivno mjesečno dežurstvo državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima i Županijskom tužiteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Prednje navedenom odlukom uređeni su uvjeti, visina i način ostvarivanja naknade za pasivno dežurstvo državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima i Županijskom tužiteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj kao posebnog oblika rada kada radnik ne mora biti prisutan na radnom mjestu, ali mora biti dostupan radi hitnih obavljanja poslova za poslodavca iz svoje djelatnosti ako se ukaže takva potreba , što jasno pokazuje kako poslodavac kao socijalni partner i te kako vodi računa u državnim službenicima i namještenicima uposlenim u pravosudnim tijelima na području Županije Zaadnohercegovačke.

 

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Županija Zapadnohercegovačka

Ministarstvo pravosuđa i uprave

Broj: 03-01-49-25/23

Široki Brijeg, 13. siječnja 2023.

Obavijest o neradnim danima

Subota, 25 Ožujak 2023 03:18

 

altTemeljem Zakona o blagdanima i neradnim danima Županije Zapadnohercegovačke („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 9/04), 1. i 2. studenog 2022. neradni su dani u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i 31. listopada 2022. koji je proglašen neradnim danom Odlukom Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Ministar Zovko održao radni sastanak sa šefom Odjela za pravna pitanja Ureda visokog predstavnika

Subota, 25 Ožujak 2023 03:18

 

altDanas u Sarajevu, u zgradi OHR-a Bosne i Hercegovine, ministar pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke, Kristijan Zovko, zajedno s v.d. tajnikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Markom Galićem, održao je radni sastanak sa šefom Odjela za pravna pitanja Ureda visokog predstavnika i njegovim suradnicima.

Tema radnog sastanka  bila je primjena Odluke kojom je donesen  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, a koju je donio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt u travnju 2022. godine.

Više...

Široki Brijeg: Ministar Zovko uručio Povelje o imenovanju notaru Ćosiću

Subota, 25 Ožujak 2023 03:18

 

altPrisežući riječima: "Prisežem da ću službu notara obavljati tako što ću štititi ustav i zakon i da ću službu obavljati nepristrano, savjesno, neovisno i čuvajući poslovnu tajnu", Vinko Ćosić,  položio je Prisegu, nakon čega mu je ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko uručio Povelju i Rješenje o imenovanju notara sa službenim sjedištem u općini Posušje.

Ovim činom, odnosno uručenjem Povelje o imenovanju, imenovani notar dužan je u roku 60 dana uspostaviti notarski ured sa službenim sjedištem u Posušju.

 

Više...